Хардуер

 

Подбор на компютърна конфигурация

Зад. 1. Определете основните компоненти за предложената компютърна конфигурация. Проверете и запишете актуалните им цени.

Използвайте сайтовете за електронна търговия на компютърни компоненти: https://www.wnetbg.com, https://www.jarcomputers.com и др.

Зад. 2. Подгответе компютърна конфигурация с технически характеристики на най-новите компоненти, които до отговарят на зададените условия. Оформете резултатите в електронна таблица и изчислете общата цена на системата.

Използвайте страницата "Ценова листа" от сайта за електронна търговия на компютърни компоненти в интернет https://www.jmt.bg.

Зад. 3. Допълнете компютърната конфигурация, така че тя да е подходяща за графичен дизайнер в модно списание. Определете кои компоненти трябва да са с най-добри характеристики за професията, актуалните им цени и срок на гаранцията.

Процесор -

Памет -

Дънна платка -

Твърд диск -

Използвайте конфигуратора от сайта за електронна търговия на компютърни компоненти в Интернет https://www.jmt.bg и представете офертата в електронна таблица. Изпратете я по електронната поща до...

 

 

Каква компютърна конфигурация да се избере и дали тя след една година няма да се е превърнала в развалина непотребна за нищо? Ето някои виждания за домашен компютър в български условия, както и най-важните въпроси, на които трябва да си отговорите преди да престъпите към своя избор.

От чисто финансова гледна точка компютърът е неизгодна инвестиция. Не се учудвайте, не казвам, че не трябва да го притежавате, просто той ще се обезцени толкова бързо, че не може да бъде изгодно вложение на парите ви. Това означава едно: не се стремете непременно да притежавате последните модели видеокарти, процесори и т. н. Престижната конфигурация изисква постоянен ъпгрейд, за да остане такава. Не завиждайте на маниаците с high-end системи: след година те или ще притежават поостаряло PC, или ще са бръкнали няколко пъти дълбоко в джоба си ;o).

Фундаменталният въпрос, който трябва да си зададете преди да преминете към избор на компютърна конфигурация е

За какво ще го използвате?

На домашния компютър обикновено се пускат 3D-игри, сърфира се в Интернет, работи се с офис-приложения, довършват се спешни служебни задачи или просто се разглеждат взети назаем CD. Ако имате CD-RW и/или DVD устройство, можете да си направите дигитален аудио-архив или филмотека. Можете да гледате телевизия, дори да композирате музика и да правите видеомонтаж. Днес всички тези чудесии са по-достъпни отвсякога.

Ако обаче си представяте точно какво ще правите на компютъра си (и най-вече какво няма да правите), при покупката можете да си спестите част от сумата за функции, които няма да са ви нужни. Но дори най-спартанската домашна конфигурация трябва да притежава достатъчна за мултимедийните приложения изчислителна мощ.

При избора на компоненти помнете: с компютъра ще работи човек, а не 3D-бенчмарк. Входно-изходните компоненти, с които ще работите, постоянно и винаги ще бъдат пред погледа ви, и са не по-малко важни (ако не и по-важни) от системния блок.

Мониторът също е нещо много важно наи малко заради това че непрекъснато е пред очите Ви и не подлежи на upgrade поне 3 години, именно заради това не пестете пари за добър монитор